Rakt från helvetet?

”The straight line is ungodly.”

Så sade en gång den österriske konstnären och tillika arkitekten Hundertwasser.  Han var, milt uttryckt, ingen vän av raka linjer. Och han levde som han lärde: här några exempel på hans arkitektur.

Fler citat:

”Just carrying a ruler with you in your pocket should be forbidden, at least on a moral basis. The ruler is the symbol of the new illiteracy. The ruler is the symptom of the new disease, disintegration of our civilisation.”

”The straight line is a man-made danger. There are so many lines, millions of lines, but only one of them is deadly and that is the straight line drawn with a ruler. The danger of the straight line cannot be compared with the danger of organic lines described by snakes, for instance. The straight line is completely alien to mankind, to life, to all creation.”

Sug på den.

Själv har jag inte fullt så stora problem med raka linjer. Men precis som med allt annat här i livet så är det en doseringsfråga. Och är det något arkitekturen präglats av under låååång tid nu, så är det raka linjer.

Precis som jag troligtvis skulle bli sjösjuk och desperat efter en spikrak linje om jag levde i en värld där Hundertwasser fick bestämma, så gäller idag det omvända förhållandet.

Ge mig organiska former, oregelbundenheter, böjda, sneda och krokiga linjer! Och inte minst, en stilla vädjan från en simpel medborgare: ÖVERRASKA MIG!

För den raka linjens tyranni råder idag. Stelheten och förutsägbarheten är monumental. Och är det något en rak linje är, så är den väääldigt förutsägbar…

Kan inte någon förbarma sig och smyga in i alla arkitektkontor, sno deras linjaler och bryta dom. Sno alla deras rut-papper och ersätta dom med enkla, blanka vita papper?

Jag undrar just vad den gode Hundertwasser hade sagt om t.ex följande två kvarter, nyuppförda vid Telefonplan i Stockholm (klicka på bilderna för större format):

Här har det minsann svingats mången linjal.

Förmildrande omständighet: färgsättning med flera olika färger.

Förmildrande omständighet: variation i höjd.

Förmildrande omständighet: ingen.

Förmildrande omständighet: dekorationer på fasaden (med den svagheten att de i vissa vinklar och ljus framtsår som skit på fasaden….)

Förmildrande omständighet: monolitisk stringens!

Så här kanske det hade sett ut i DDR om man hade haft mer stålar…

Även om just höghuset har vissa kvalitéer så kvarstår frågan om hur många ytterligare doser av gråa, kantiga, rätvinkliga hus vi och Stockholms stadsrum tål egentligen?

Uppdatering:

För den som känner sig hågad att bo i en värld utan raka linjer, och vill få ett smakprov på en interiör, ta ett sjösjukepiller och kolla här!

Annonser

~ av Pawel på april 18, 2010.

3 svar to “Rakt från helvetet?”

  1. det finns för många såna grååååå hus i stan, problemet är att det finns för få som reagerar på det , men det är bra börjar , keep it going

  2. […] Sist, men inte minst: Vill du veta hur ”monolitisk stringens” ser […]

  3. Raka linjer suger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: