Jakobsberg, mon amour…?

Hamnade å tjänstens vägnar i Jakobsbergs Centrum. Hade aldrig varit där förut. Det är ingen vacker förort, men centrumet räddas i viss grad av en brokighet som föll mig i smaken. Miljonprogramskänsla i kombination med en hel del 80-tals hus. De flesta husen är rejält trista var för sig. Men just den lite överraskande blandningen i stil, storlek, placering m.m. gör det mer uthärdligt. Jag gör inget anspråk på att ge en fullödig bild av centrumet. Dessutom är allt fotograferat en gråtrist dag, vilket förvisso kan bli nog så vackert på bild.

Jag har väl egentligen inte så mycket mer att säga, utan låter bilderna tala. Håll till godo!

( Glöm inte att du kan klicka på bilden för störra format )

Strax utanför centrumet står dessa hus. Av någon anledning, kan inte sätta fingret på vilken, kan jag bli fascinerad av denna sortens byggnader. Dom är fula och trista, men det finns ändå någon slags sorsgsen skönhet i dom.

*

Nästa kvarter ser ut så här. Något säger mig att brunt var i ropet när det begav sig… Dock är steget till dagens skokartongshus inte så långt. Byt färg till vitt, alternativt feg-grått eller latte-beige, smäcka på några balkonger och voilá, ett nytt Hammarby Sjöstad!

*

Kommer du med bil? Då finns detta P-hus, drypande av betongestetik.

*

Ja, då var vi framme. Välkommen till Jakobsbergs Centrum. ( Håll ut, det blir lite trevligare strax :-))

*

Gillar känslan av att allt inte har byggts samtidigt. Något som ju så ofta blir ett problem när hela stadsdelar planeras och byggs vid en och samma tidpunkt.

*

”Depp-o-metern” visar 7.3 av 10.

(Ett tips: om du hittar denna vy, så har du en en väldigt bra lampaffär bakom dig. Väl värd trippen ut hit om man är på jakt efter upplysning.)

*

Man har ju i alla fall försökt göra det lite kul!

*

Tristess-estetik åt folket!

*

Här lite fin stil-blandning.

Slutligen ska vi spana in en liten tillbyggnad vid foten av höghuset längst bort i bild, som fångade mitt intresse.

*

Denna byggnad utgör en slags port ner till gången under järnvägsspåret till pendeltågsstationen.

*

Blev glatt överraskad av denna fina lilla pärla. Svältfödd som man är med dagens artiktektur som lider av i princip total avsaknad av allt som kan uppfattas som dekorativt.

*

Jag gillar den grön-oranga dekorranden, lamporna på fasaden, det olikfärgade kaklet, de snedställda fönstren och att fasaden inte är slät.

En förklaring kan vara att jag bor vid Liljeholmstroget där ingen av dessa kvalitéer tydligen är tänkbar. Det tycks ju i och för sig gälla samtliga nybyggen de senaste 20 åren……

*

Ja-ja, jag vet. Det kanske inte är något mästerverk, men är man svältfödd så är man….

*

Jag hittade även denna sköna dörr. Det hela förtas lite av den fullkomligt okänsligt inpressade skylten ovanför dörren och affischerna på glaset. Hur som helst är det ljusår bättre än t.ex de fula alumniniumdörrar man kan stöta på lite överallt i offentlig miljö nu för tiden. Som här i Hornstull t.ex.

*

Och då blir man ju förbannad över att någon pappskalle har tryck in dessa jäkla alumniniumdörrar även här. Sätter en tusenlapp på att de inte är original. Den arkitekt som är skyldig till detta borde lämpligen piskas på torget med sin egen jäkla aluminium- linjal!

Annonser

~ av Pawel på maj 23, 2010.

7 svar to “Jakobsberg, mon amour…?”

 1. Vore kul att höra vad du har att säga om det här http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Stadsbyggnadskontoret/Aretsstockholmsbyggnad/Nominer-och-rosta/

  Pinsamt säger jag.

 2. Tack för länken!

  Såg en glimt om detta på ABC-nyheterna igår. Där såg man inte alla kandidaterna, så nu har jag gjort det….

  Tävlingen i sig är ju ett bra initiativ. Men presentationen på hemsidan är så fruktansvärt amatörmässig att man skäms. Uselt bildmaterial och på vissa bilder så lutar husen t.om.
  Ska man få någon status i denna utmärkelse så får det inte se ut som det gör.

  Sedan är faktumet att de flesta av dessa hus ens kommer på tal i en tävling om årets byggnad ett smärtsamt tydligt bevis på hur illa det ligger till. Gråa, svarta och vita variationer på skokartong-temat i parti och minut.

  Utan att ha sett alla kandidaterna på riktigt så är nr.10 i Kista det enda hus som har någon slags energi som höjer det över det mediokra. Vissa av husen är väl helt OK, t.ex 3, 8, 9, men knappast så att man jublar. Kandidaterna 1, 2, 5, 6, 7 är ju så trista att jag har svårt att tro att någon på allvar skulle presentera något av dessa hus med stolthet som Årets byggnad.
  Men detta är vad som finns att välja på och då blir det inte bättre än så här.

  Som sagt, bra med en tävling. Kanske kan detta bidra till en uppryckning!?

 3. Påminner faktiskt en hel del om Warszawa.

 4. Och säkerligen om många andra nordeuropeiska städer skulle jag tro.
  Apråpå Warszawa så tänkte jag snart lägga upp några bilder därfifrån. Mest moderna saker då. Kanske du har något bidrag? 🙂

 5. Du skulle nog gilla Åkersberga C. När vi flyttade dit på 70-talet så var det som att köra in i en stad i Vilda Västern. Nu står husen bara lite tätare! 🙂

 6. Det är med 90-procentig säkerhet ingen arkitekt som har bytt till aluminiumdörr. Fastighetsbolag gör sådant utan att koppla in konsulter, det är ju bara att välja i en katalog. Men man skulle ju önska att arkitekter fick jobb även på beställar- och förvaltarsidan, då skulle vi slippa mycket fulhet.

 7. Hasse;

  Ja, du har antagligen helt rätt i ditt antagande. Fel av mig att skylla på någon stackars arkitekt…. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: