Do you Löööv Lövholmen?

Lövholmen är en av de sista miljöerna i sitt slag, i alla fall i de inre delarna av Stockholm. Det finns planer på att göra om hela området. Och inte undra på det. Läget är fantastiskt vid vattnet, mitt emot Bergsundsstrand och Reimersholme. I dag finns här bl.a konsthallen Färgfabriken, som i en av sina utställningar hade en ambitiös diskussion om utvecklingen av området. På bilden ovan syns Lövholmen i förgrunden. I bakgrunden syns Lilla Essingen och Alvik.

Mer om Lövholmens kan du läsa bl.a här i SvD och hos utmärkta Yimby.

Trots att jag blir lätt deppig när jag går i denna typ av miljöer så fruktar jag vad som ska komma i dess ställe, eftersom jag bor alldeles intill och med utsikt över hela härligheten. Med Stockholms ”track record” på nybyggd stadsmiljö är risken överhängande att det blir den sedvanliga bunten skokartonger, effektivt befriade från allt vad fantasi heter. Just denna typ av miljö har man redan skapat i gannskapet: Marievik och Liljeholmstorget. Så inget mer av den skiten tack.

Oavsett vad man tycker om gamla nergågna industrimiljöer så gillar jag i alla fall oförutsägbarheten. Man vet liksom aldrig vad som finns runt nästa hörn. Miljön känns organisk och inte så tillrättalagd och ”överdeisgnad”. M.a.o raka motsatsen till t.ex Marievik.

Nåväl, häng med på en liten promenad i denna snart utdöda miljö. (Klicka på bilderna för större format)

Cementa är fortfarande igång, men ska tydligen rivas vid omgörningen, tråkigt nog. Har förstått att denna typ av byggnader har byggts om till bostadshus i andra städer. Varför inte här, kan man ju stillsamt undra? För ”wild and crazy” för Stockholm….?

¤

Inspiration för skokartongsarkitekter!

¤

Såväl godståg som lastbåtar används för transporter till och från Cementa. En skön kontrast mot trendigheten på andra sidan vattnet i Hornstull och Bergsundsstrand.

¤

Skulle alltså kunna omvandlas till coola bostadshus, men icke!

¤

Orange plåt som fasadmaterial. Hardcore!

¤

Kajplatsen för båttransporterna och Reimersholme på andra sidan vattnet.

¤

Variation och kontrast. Till vänster Beckers gamla, stiliga huvudkontor och till höger Stadsmissionens hus i mindre stilig plåt.

¤

Hela frontfasaden i majsig plåt på Stadsmissionens hus. Fult? Japp. Befriande opretantiöst? Japp.

¤

Och här en balkong från husets baksida i klassisk ”hur-man-skapar-psykopatiska-massmördare-typ-Hannibal Lecter-genom-arkitektur” – stil.

¤

Beckershuset i all sin prakt är en av de byggnader som ska bevaras när Lövholmen omdanas. Tack för det.

¤

Stilig och kraftfullt markerad port. I like!

¤

¤

Exempel på oväntad miljö som plötsligt dyker upp bland industribyggnaderna.  Här går man för att komma till Färgfabrikens entré.

¤

Dessa två bilder är tagna utanför konsthallens entre, som ligger till vänster i bilden. Jag gillar huset till höger, men är osäker på om det ska få stå kvar.

¤

Och så här ser det ut när man vänder sig om mot den gamla, rostiga kolsyrefabriken.

¤

¤

Administration till vänster och produktion till höger. Ordning och reda, pengar på Fredag.

¤

¤

Inte många ställen i stan man kan hitta en..ööööh…sån här grej på marken, bara sisådär!

¤

¤

Hmmmm…undrar just varför denna lilla pärla till arkitektonisk lösning inte fått större spridning???

¤

¤

¤

Kolsyrefabriken.

¤

Och så här gör man kolsyra 🙂

¤

¤

Lövholmen sedd från Reimersholme.

¤

Som sagt, passa på och njut(?), snart är detta ett minne blott….

¤

¤

That’s all folks!

¤

Annonser

~ av Pawel på september 23, 2010.

15 svar to “Do you Löööv Lövholmen?”

 1. Mmmm, en slags fristad i sin icke tillrättalagda vardag. Trivsamt i sitt nötta tilsltånd.
  Minns Lugnets ”kåkplåtstad” före Hammarbysjöstadstiden.
  Var finsn stans bakgator idag?

 2. Verkligen, när man går där är det slående hur svältfödd man är på variation och kontraster i stadsmiljön.
  Var finns dagens bakgator? Bra fråga….
  Dom är väl ”avskaffade” på gott och ont.
  Bra, därför det var på bakgatan man blev rånad. 😉
  Dåligt, för det var där man hittade det avvikande och oväntade.

 3. Det du hittat på marken är väl en elmotor för industribruk. Sån där arbetshäst som hela vårt samhälles välstånd bygger på.

  Det var en massa aktivitet kring Lövholmen 2008 och då snackade man om att spara färgfabriken och kanske nånting till. Men man löste nog aldrig problemet med vart Cementa ska ta vägen.

  För övrigt tycker jag charmen med sånt här är att det är i slutet av sin livslängd och förfallet och står och väntar på förnyelse. Det är kul att titta på, men det är ingenstans man vill jobba eller bo. Eller vara där på natten. Så det är väl läge att promenera och fotografera där nu, och riva det mesta om några år.

  Det är som Malmös ödetomter. De ger staden viss karaktär, man kan använda dem till trendiga kulturarrangemang och de är historiska, vittnar om tiden av nedläggningar och ekonomisk tillbakagång. Men det är klart de flesta ska bebyggas igen.

 4. Hej Daniel,

  ja där ser man, en stor elmotor 🙂

  Fick i helgen reda på att Cementas förhandling om flytt nu ligger i slutfasen.
  Håller helt med om att historien måste ha sin gång. Staden ska förnyas och anpassas till rådande behov. Dock utan att sopa igen alla gamla spår och framför allt att det nya som uppförs blir något bra! Och på den punkten finns anledning till oro, som sagt.

 5. Intressant. Jag ser Cementa från mitt fönster faktiskt, så jag kan rapportera när de väl knackar ner det.

  Och jo, man bygger tråkigt idag. Väldigt tråkigt. Hade man inte haft bostadsbrist och automatiskt fått sälja precis allt man byggde omedelbart skulle det kanske vara bättre.

  Vad tycker du förresten om det nya huset på Hornstull? Valet av glansig brun keramik (eller vad det är) som fasadbeklädnad är … jag vet inte. Det är inte vit puts.

 6. Husen i Hornstull, ja vad ska man säga om dom?

  Den glansiga bruna keramiken är egentligen helt OK kan jag tycka. Som du säger, i alla fall något annat än det gamla vanliga. Däremot är husen precis den gamla vanliga nybyggnations-stilen. Trist. Jag kan dessutom förundras över varför man så ofta, som i detta fall, väljer att färgsätta hela nedre botten i grått. Varför ska den del av fasaden, som mest sätter prägel på gaturummet när man går bredvid huset, vara just tråkig jäkla gråfärg?? Dessutom utan några dekorationer, detaljer eller skiftningar i fasaden. Ofta ser nedre botten på nybyggda hus ut som att någon dragit en stor osthyvel längs fasaden.
  Alltså platt, variationslöst och grått…booooring!

 7. Vilka fantastiska gamla vyer från Lövholmen och framför allt från Kolsyrefabriken där jag har jobbat tre somrar i rad -77, -78 och -79. Jag kan riktigt se när de redan kl 6.00 på morgonen lastade de grå bilarna med grå ”kistor” fulla med rykande kolsyreis som skulle bl a till Glacebolaget eller alla de tuber som placerades på flaken och kunde ramla. Jag kan se gamla trådväxeln och de handskrivna bokföringsböckerna och ännu känna doften av nykokt earl grey-te och lukten av kopieringsmaskinen ute i korridoren i det senapsgula huset och höra gubbarnas grova snack i den vita fabrikens slammer. Tack för att du har förevigat det som säkerligen kommer att rivas snart för något nytt.

 8. @Eva:

  Stort tack själv för att du förmedlat dina fina minnen!
  Man kan bli nostalgisk för mindre 😀
  Nu har upplevelsen av bilderna fått en extra dimension.

 9. Jo, jag kan berätta en del om det dagliga arbetet och rutinerna på Kolsyran – var vi satt och vad folk hette och hur det såg ut på kontoret men också vart gubbarna åkte och var de fikade osv. Visste du t ex att kolsyreisen var -78 grader och brändes? Har dock inga bilder på interiören mer än minnena och lite skisser. Tyvärr… man lär väl inte få gå in på området och kika idag kan jag tro…?

 10. @Eva:

  Nej, hela området med fabriken är avspärrat. Men om verkligen vill in så går det ganska enkelt att klättra. Men riktigt så nostaligsk är du kanske inte? 🙂

 11. Jag vandrade i dagarna runt i detta område och undrade just vad som ska hända, visst vore det spännande om man fritt fick leka med arkitektur, både gammalt och nytt i en spännande variation för att utveckla lövholmen, jag tänker lite alternativ stadsdel där dagens grundstruktur finns kvar och blandas och förtätas med nya spännande ideer, om jag inte minns fel så står det i visionerna om stockholm 2030 att staden bjuder på en mångfald, ????? var då? lövholmen vore perfekt för att utveckla begreppet månfald, nägot som måste till för en levande stad! Hur som helst bra bilder:)

 12. @Kent:

  ”leka med arkitektur”,”spännande idéer” och ”mångfald”!?

  Är du helt galen?? Hur skulle vårt Stockholm se ut då??? 😉

 13. Ha, ha! Ja, nu tog jag nog i rejält, glömde precis bort att det är Stockholm jag pratade om:)

 14. Hej! Jag undrar om du har dessa bilder i högre upplösning, och om det ev går att köpa en bild av dig? Mvh Heidi

 15. Hej Heidi,
  alla bilderna finns högupplösta. Du är välkommen att maila mig på pawel.flato@comhem.se

  //Pawel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: