Quiz-dags: Gissa artikeln!

I mitt korståg mot det bild-trams som solkar ner mina kära (hur länge till?) morgontidningar är det nu dags för lite gissningslekar!

Denna frågelek är bakvänd – att gissa många rätt är ingen anledning till att känna stolthet. Möjligtvis en anledning att söka jobb som bildredaktör på DN eller SvD. Om du däremot gissar många fel betyder det att du har kvar ditt sunda förnuft.

Begrunda följande exempel och försök sedan luska ut hur snacket på redaktionen gick när dessa publiceringsbeslut fattades. Vad exakt var det man ville förmedla med dessa fotografier?

Vad tillför denna typ av bilder mer än att fylla ut sidorna för en billig penning?  Eventuellt skulle jag kunna leva med vissa av dom om de åtminstone var små. Bildernas meningslöshet i kombination med den stora yta de tillåts ta upp är förödande.

OBS! Skrolla försiktigt!

Titta på bilden och gissa vad artikeln handlar om. Skrolla ner för det rätta svaret. Klicka på bilderna för större version. Lycka till!

*

Så vad rör detta sig om? Balkongdörrar? Vädring?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

******

***

*

 

Javisst! Ändringar i fondförvaltningsreglerna. Det förklarar balkongdörren.

Notera gärna att denna bild även är ett skolboksexempel på ett av de äldsta tricken i pressfotobranschen: Den lutande kameran.

Är motivet trist och meningslöst?

Tilta kameran och voilá: en massa spännande lutande linjer uppstår och ger en illusion av dynamik. Då har man liksom blåst lite liv i liket – NOT!

*

*

*

En artikel om ungdomar? Subkulturer?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Ah! Byte av partisympatier. Detta ämne kräver såklart en halvsida på en Mohikan-frilla!

*

*

*

Vilket ämne kan månne kräva en A4-stor bild på en uppställd familj med hund vid köksbordet?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Barnens fickpengar! Och visst klarnar mycket när man liksom ser barnen, föräldern och lilla vovven stort och tydligt.

De är ju så rara!

*

*

*

Hmmmm…lutande kamera, kraftig oskärpa, dramatisk beskärning av den stackars invandrarflickan, som sluten, med blåfrusna fingrar försöker undkomma en okänd fara. Skärpan ligger på det lilla killgänget, som hänger där i förortscentrumet. Har dom skadat den stackars lilla flickan? Är hon mobbad? Hu så hemskt….

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Hujeda mig! Värre än så! Den stackaren vet inte var hon ska placera sina pengar!

*

*

*

Dom är glada. Dom är välklädda. Deras blickar möts och det hela ser så naturligt ut där dom står i det omöblerade, massivt träpanelklädda, lutande rummet med den tjocka, blå heltäckningsmattan och med en gigantisk spegel, som nonchalant står lutad mot väggen i bakgrunden.

Bilden upptar minst halva sidan.

Så vad betyder allt detta, Sherlock?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Elementärt, min käre Watson!

*

*

*

Vilken komposition! Synvillan i reflektionerna! Vilket ljus! Vilka färger!

Stadsliv, mystik och elegans! Allt fångat i en bild!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Och som om inte det vore nog så går det dessutom skitbra för Sveriges ekonomi!

*

*

* Nämen! En lutande kamera!

Två leende kvinnor på väg ut i solen. Det bara måste betyda att…..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Det är just sån här bildjournalistik som gör att man med stor glädje betalar tusentals kronor för sin tidning.

*

*

*

 

 

Paranormala fenomens samband med paraboler?

Hemsökta vindsvåningar?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

…annars kommer ni behöva en excorsist, era djävlar!

*

*

*

 

Kulturteatern ger: Kvinnan i den vita jackan.

”-Vem är hon – kvinnan jag ser där i spegeln?

-En ängel? En hora?”

Ett kammarspel om etik och moral.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

 

Just precis.

*

*

*

Intervju med en fönstershoppingskonsult?

Hon ser ju trevlig och snäll ut, men det där överdimensionerade mansansiktet uppe i vänstra hörnet är ju mysko….

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

Eeeehhh….okej….men är hon säker på att hon verkligen letar på rätt ställe???

*

*

*

Och slutligen en riktig favorit 😀

 

 

Här tänker jag inte bjuda på några ledtrådar. För jag vill inte att ni ska veta vad bilden illustrerar (OBS! Detta är en ledtråd!).

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*****

***

*

 

Förstora nu bilden (klicka på den) och läs hela bildtexten.

Så trevligt! Och en synnerligen intressant lösning på bildsättningsproblemet, eller hur? Frågan är hur dom hade löst problemet om det råkat vara riktigt skitväder den dagen? Hur som helst är själva principen intressant: Om bild saknas till någon artikel, vilken som helst, kan man alltid köra en bild på Mariatorget en vacker vårdag.

Nyheter, reportage, information. Nya insikter, nya kunskaper.

Bah!

Ge mig en bild på ett vårsoligt Stockholm vet ja!

Annonser

~ av Pawel på februari 9, 2011.

20 svar to “Quiz-dags: Gissa artikeln!”

 1. […] Okulär besiktning har ett underhållande inlägg om konstig bildjournalistik. […]

 2. Upprörande inkompetent, uselt. Kan inte sätta mig in i hur man på redaktionerna tänkte. Och jag tycker att det är en intresssant postning, även om jag egentligen inte är så mycket för den här mediemetadiskussionen.

 3. Fotojournalistisken lämnar alltid en hel del att önska. Allt för ofta letar fotograferna efte en ”bra” bild, snarare än att se som om efter motiv som på ett bra sätt korrensponderar med det som artiklen är tänkt att berätta om.

  Minns själv när jag var ungdomspolitiskt engagerar för många år sedan och en journalist skulle göra ett reportage om oss när vi hade en kurs. Vi var vänster men tämligen normalt klädda med undantag för en viss överrepresentation av palestinaschalar. Men visst kunde den medföljande fotografen inte avstå från att så gott som enbart plåta den enda killen med mohikan i rummet.

 4. Haha, jag får lite associationer till filmen Vi hade i alla fall tur med vädret. Rolig sammansättning av en trist bildillustrationstrend. Det känns som att bildillustrationerna har gått från att ha varit väldigt tydliga tecken för det som de representerar till att bli rent estetiska färgklickar. Tidigare kunde en hand och en hammare illustrera fuskbygge eller nåt liknande, men idag kan det lika gärna illustreras med vad som helst bara det innehåller estetiskt tilltalande element. Jag är ingen fan av illustrationsjournalistik över huvud taget, men om man måste illustrera, kanske en övertydlighet är att föredra framför en otydlighet. Men som du säger, är det bildernas storlek som gör att det känns så fel. Små illustrationsbilder kommer vi nog aldrig ifrån, men så länge de hålls ner i storlek så fyller de ändå en funktion. /Christian

 5. Ett strålande bra inlägg! Har inte tänkt på det själv, åtminstone inte i de termerna, men allt oftare slagits av att bildtext saknas och uppgifter om fotografen saknas på bilder som publiceras på webben i samband med artiklar. Min ilska kan kanske förklaras av att jag hade behövt en bildtext för att förstå varför fotot publicerats invid artikeln och hur de relaterar till varandra.

  Det finns ju ”dårrad”, kanske dags att mynta ett nytt begrepp: Dårbild

 6. @Tomas:

  Fast så där jätte ”meta” är den väl inte. Dålig journalistik hos tunga aktörer är inte bara ett ”internt” problem.

  Men kul att du uppskattade inlägget 🙂

 7. @David:

  ”Allt för ofta letar fotograferna efte en ”bra” bild, snarare än att se som om efter motiv som på ett bra sätt korrensponderar med det som artiklen är tänkt att berätta om.”

  Visst är det så ofta. Men frågan som allt för sällan ställs är om man överhuvudtaget ska ha en bild? Vad ska den tillföra? Dessutom är bildens storlek viktig. Och då menar jag förstås inte att den ska vara så stor som möjligt utan på journalistisk grund anpassas till det ”jobb” den ska utföra.

 8. @Christian:

  Precis – ”estetiska färgklickar”.

  Gillar man sånt så finns det ju en uppsjö andra publikationer man kan lägga pengar på.

 9. @Inge Naning:

  ”….uppgifter om fotografen saknas på bilder som publiceras på webben i samband med artiklar.”

  Detta förekom långt innan webben och nu har det exploderat 😦

 10. Några av exemplen är riktigt bra, andra lite väl gnälliga… Sneda bilder slutade jag att reta mig på för ca 10 år sedan. Vi vet ju alla hur hopplöst det är att plåta näringsliv men det sista exemplet var mitt i prick. Håller med om att Svenskan tar i så de spricker ibland men hellre det än tvärtom. Då skulle det bli världens tristaste tidning. Dessutom slutade jag att reta mig på sneda bilder för mer än 15 år sedan.

 11. @Oskarp mask:

  ”Håller med om att Svenskan tar i så de spricker ibland men hellre det än tvärtom”

  Håller inte med där. Alternativet till att ta i så man spricker måste inte vara bildlösa artiklar. Om dom bara hade minskat storleken 75% så hade redan det varit mycket bättre. Och i stället använt utrymmet till något vettigt, förlängt artikeln eller varför inte ytterligare en artikel!?

  Och omotiverat sneda bilder är jag allergisk mot, så det går inte över…. 😉

 12. Haha ”Hundralappar” skrattade gott åt den! Härligt inlägg, tack!

 13. Fantastiskt roligt inlägg Pawel! Tack för ett gott skratt!

 14. Juggen & Veronika:

  Tack 😀

 15. Det sista exemplet förde tankarna till min favorit. En ganska stor bild i tidningen Bohusläningen på en snårskog och så bildtexten: ”Här stod fem minuter innan bilden togs en kronhjort”.

  Annars är det ju inte så svårt att ha med en bild som säger mer än texten. Min favorit här var en text som handlade om kommunpolitiken och om det var politikerna eller tjänstemännen som bestämde. Illustrerat med en man som var ute och gick med en tax i koppel.

 16. @Jan:

  ”Här stod fem minuter innan bilden togs en kronhjort”.

  Underbart!
  Minns en liknande variant när f.d C-ledaren Olof Johansson var ett hett byte för medierna i samband med Öresundsbrons vara eller icke-vara. När allt stod och vägde och regeringssamarbetet var hotat gjorde han sig otillgänglig för fotograferna. Så SvD körde en bild, tagen genom en dörr, på ett möte där Olof Johansson tydligen deltog. Bara det att han syntes inte på bilden! Bildtexten var typ: ”Krisöverläggning om Öresundsbron. Strax utanför bild satt Olof Johansson”.

 17. Var länge sen jag läste en bittrare blogg..
  Det enda man kan ändra på är sig själv och sin inställning till omvärlden.
  Du väljer själv hur du ser världen, retar du dig på en bild i en tidning som ingen bryr sig om kommer du bli en bitter gubbe på ålderdomshemmet som ingen hälsar på..

  Jaja, glad påsk osv, osv,,,

 18. @Roger

  Slå upp ordet ”journalistik”. Läs på vad som menas med det.
  Återkom sedan och berätta för mig hur dessa bilder hamnade i
  i två av landets främsta journalistiska publikationer.
  Om du anstränger dig riktigt mycket kanske du kan få till något
  stringent tills när jag hamnat på ålderdomshem.
  Och då kommer jag att uppskatta lite besök.

  //Tjingeling, Pawel

  Ps. Jobbar du på DN eller SvD? Eller är du bara en prenumerant som inte vill inse att du betalar för trams utklätt till något viktigt? 😉

 19. Fattar inte riktigt ditt problem, du hatar fotografi?
  Om man skriver om familjeekonomi med en vinkling på barnens fickpengar så vore det ju bättre att visa en bild på pengar, helst ska de sticka upp ur en ficka! Och bankbilden till fondartikeln? Helt otroligt långsökt! Och en bild på hus när man skriver om bostäder? Vad får de allt ifrån, den bilden hade passat mycket bättre om de skrivit om exorcism! (?)

 20. @LP

  Jag har inga problem med fotografi. Däremot med dålig bildjournalistik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: