Stockholm – 20 år av tystnad.


*

Vad är Stockholm? Dess själ?

Bilden ovan visar ett urval av byggnadsverk från förra seklet.

Kan du tänka dig Stockholm utan dom?

Utan att gå in på smakfrågor om vad som är vackert eller fult så tror jag de flesta av oss kan enas om att väldigt mycket av Stockholms själ skulle gå förlorad om dessa byggnader revs. Skulle Stockholms ens vara Stockholm utan dom? Det skulle i alla fall vara ett helt annat Stockholm än det vi känner.

Vissa byggnader blir en del av stadens profil, såväl rent fysiskt som mentalt. Oftast, gissar jag, var detta en ambition, eller åtminstone förhoppning, redan från början när dessa byggnadsverk planerades och uppfördes. Dom skulle lämna ett avtryck på stadens profil.

Märkesbyggnader berättar något om sin tid. Dom säger något om hur man såg på sig själv. Eller hur man ville bli uppfattad. Lika mycket som denna typ av märkesbyggnader säger oss något så är frånvaron av dom också talande.

*

*

Vad hände egentligen där efter yuppie-eran och IT-bubblan?

Har vi inget att säga längre? Är detta en spegling av den visionslöshet som många upplever inom politiken?

Eller har vi helt enkelt tappat förmågan att komma till skott med stora, betydelsefulla projekt? Hanteringen av t.ex utbyggnaden av stadsbiblioteket och slussenprojektet tyder på det.

Kanske kan någon av de nya idrottsarenorna, som är under uppförande, kvalificiera sig som en profilbyggnad för Stockholm? Det återstår att se. Om man någonsin lyckas få till ett riktigt Nobelmuseum (det vore verkligen på tiden) så borde potentialen för att bli nytt landmärke vara stor. Men det verkar ligga långt fram i tiden. En annan kandidat på senare år var Tors Torn, men även det projektet verkar ha gått i stöpet.

I 20 år har vi inte lyckats få till det.

  Vi kan alltså blicka tillbaka på förra seklet och uppskatta de byggnadsverk som präglat vår stad. Hur kommer de som så småningom ska titta tillbaka på decennierna kring millenieskiftet uppfatta vår tid?

Vad säger denna tystnad om oss?

***

Ett tidigare inlägg på samma tema hittar du här:

”Stads-liv och död.

***

UPPDATERING 2012-06-05

DN skriver idag om s.k skrytbyggen i Stockholm.

Annonser

~ av Pawel på mars 26, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: